Podróże i kryptowaluty -
philniekonieczny - 11-30-2025
Podróże i kryptowaluty.
Kto płaci Bitcoinem lub innymi kryptowalutami w podróży? Jak wygląda praktyka i co warto wiedzieć przed wyjazdem? Jak sprawdzają się krypto-karty? Nawet jakieś mam, tylko nie bardzo używam, bo nie chcę wyjść na głupka, próbując płacić np. w Biedronce saldem w BTC - boję się, że odrzuci transakcję albo coś w tym stylu. Testował ktoś takie rozwiązania?
RE: Podróże i kryptowaluty -
Parker - 12-04-2025
Nigdy nie używałem BTC do płacenia gdziekolwiek, zawsze konwertuję krypto i wypłacam na konto bankowe, by nie mieć żadnych niespodzianek, ale znajomy korzysta z karty Gemini i mówił, że jest spoko - jak będę miał okazję, to dopytam czy nie ma z nią żadnych problemów i dam znać.
cryptomatias - 12-11-2025
Ja też chętnie się dowiem, bo mam podobne myślenie tzn. nie jestem pewien czy wszędzie można tymi kartami krypto płacić, czy tylko w niektórych miejscach i na jakiej zasadzie pobiera to krypto z karty, jak przelicza, jakie prowizje pobiera i w ogóle, w końcu to przecież musi być najpierw przeliczone na złotówki przy kasie.
Urban - 12-23-2025
Raz zdarzyło mi się płacić za hotel i samolot za pomocą Travala - wszystko bez problemu. Z popularnych kart nie korzystałem, więc się nie wypowiem. Wiem, że Bybit ma taką, Crypto com i parę innych giełd, ale również nie chcę się wygłupić, więc nie zamawiałem ani nie testowałem żadnej
Parker - 01-23-2026
Udało mi się dokonać pierwszej płatności za pomocą karty OKX, co prawda wirtualnej, ale działa wszędzie tam, gdzie Mastercard, nie ma żadnych dodatkowych opłat poza slippage, także należy mieć na uwadze, że przy każdej transakcji jakieś 0.4% zabiera, natomiast wynika to z tego, że można płacić stablami tzn. są one z automatu konwertowane na FIAT po obecnym kursie przy dokonywaniu płatności

Tak więc rezerwowanie biletów lotniczych i hoteli za jej pomocą również jest możliwe, nie wiem jak z tą kartą na Bybit np., może ktoś korzystał?